„Positron“ tuli, et jääda

22. ja 23. septembril toimus esmakordselt elektrivaldkonda noortele ja avalikusele tutvustav suursündmus “Positron 2023”, kus oma silma ja käega said elektriala kogeda üle 5000 osaleja!

Eelmisel sügisel jõudsime EETELi strateegiat luues järeldusele, et valdkonna ettevõtluse jätkusuutlikkuse ja arendamise vaates peab olema üheks fookuseks järelkasvu tagamine. Tundus veider, et nii mitmekülgsesse, kiiresti arenevasse ja ühiskonnas aina olulisemasse valdkonda nii vähe noori lisandub. Rohepöörde realiseerimine ju suuresti baseerubki elektrifitseerimisel ja selle elluviimiseks on vaja ka uusi tegijaid. Analüüsides selgus, et elektrialal toimuvad küll mitmeid sündmused valdkonna siseselt, kuid ega me end ühiskonnas ja potentsiaalsele järelkasvule ei reklaami. Karuteene teevad ka ajakirjanikud, kes pigem on elektrivaldkonda kajastanud negatiivselt – kallis elekter, elektrikatkestused jms.

„Positron 2023“ oli piloodiks, et näidata sellisel kujul elektriala reklaami vajadust ja võimalikkust. Rohketest ideedest sai esmakorral küll realiseeritud vaid osa, kuid suurepärase korraldusega ettevõtmine õnnestus üle ootuste. Oleme kokku leppinud, et ellukutsutud suursündmuse puhul ei ole tegemist ühekordse üritusega, vaid järjepideva ning eesmärgistatud tegevuste ahelaga valdkonna järelkasvu tagamiseks. Tulemusi loodame näha 5-10 aasta perspektiivis – alates elektrivaldkonna kutse- ja kõrghariduse omandajate kasvust kuni uute põlvkondadeni elektrialal tegutsemas.

Edaspidi on võrguehituse ja projekteerijate ühisalade kõrval soov näha ka ehitiste elektripaigaldiste, suur- ja väiketootjate, valgustuse, salvestuse, elektritranspordi jt teemaparke ning palju muud kaasahaaravat. Samuti aastaringseid ettevõtmisi, kus noored ja teised huvilised saavad näha ning teiste meeltega kogeda elektrivaldkonna mitmekülgseid ja oma õpingute ning karjääriga siduvaid võimalusi. Kõik elektriala ettevõtjad, koolid, huvigrupid jt on oodatud ideede ning tegevustega kaasa lööma. Tegemist on elektrivaldkonna ülese ettevõtmisega, sõltumata konkurentide, tellijate või partnerite osalemisest. Teeme üheskoos „Positron 2024“ veel ägedamalt!

Aitäh korraldajatele ja osalejatele!

Suured tänud “Positron 2023” õnnestumisse panustanud EETELi liikmetele – Connecto Eesti, Enersense, Leonhard Weiss, Elrato, E-Service, TalTech, Prysmian Group, ABB, ESB Service Group, UTU Powel, ITK Inseneribüroo, Pluvo Eesti, Kagu Elekter, Melior Projekt, KH Energia, W.EG Eesti, eD Insenerid, Enerpro Solutions, Eletal Service, Loo Elektriehitus, Tallinna Polütehnikum, Pärnu Saksa Tehnoloogiakool, Eesti Maaülikool, Tallinna Tehnikakõrgkool.